Клиника за пластична хирургия Нефертити

Начало » Процедури » Лице » Вродени аномалии

Вродени аномалии

Вродени аномалии


Клиника "Нефертити" предлага комплексно лечение на вродените цепнатини на устната и небцето, както и на други вродени аномалии по цялото тяло.

Какво представлява цепнатината на устната и небцето?


Цепнатини на устната и небцето са вродени аномалии, които се формират по време на първите седмици на бременността, когато се оформя лицето на новороденото - двете страни на устната/небцето се създават самостояталено и растат една към друга, като най-накрая се съединяват в средата. Поради ред причини, при децата с тази аномалия финалния процес на съединяването на двете страни не завършва както при всички останали и е налице цепнатината.

Вродена цепнатина на устната, самостоятелно или придружена с цепнатина на небцето са един от най-често срещаните вродени деформации при новородените. Цепнатината на устната засяга горната устна, а цепнатината на небцето - твърдото и мекото небце.

Липсата на тъкани под едната или другата ноздра се нарича едностранна цепнатина на устната. Когато липсват тъкани под двете ноздри се говори за двустранна цепнатина. Цепнатината на венеца може да съпътства цепнатината на устната, като също има различни степени на тази деформация - от малка вдлъбнатина до пълно разделяне на венеца на две отделни части.

Цепнатина на небцето се появява когато тъканите в горната част на устната кухина, формиращи небцето не успяват да се съединят напълно в периода на органогенезата. Задната част на небцето (към гърлото) се нарича меко небце, а предната част (към устата) се нарича твърдо небце. Цепнатината на небцето също може да варира от малък процеп до почти пълно разделяне на тъканите на мекото и твърдото небце.

Детето може да се роди само с цепнатина на устната, само с цепнатина на небцето или и с двете. Случаите, при които присъстват и двата вида цепнатини представляват 30% от този тип дефекти, цепнатината на небцето присъства в 30% от случаите самостоятелно, а цепнатината на устната като самостоятелна малоформация е в останалите 30%.

Какво причинява появата на вродените цепнатини и какъв е риска от появата им?


Причините за появата на вродените цепнатини остават недоизяснени. Има доказателства, че генетичните фактори влияят на тези малоформации. Ако близък роднина има подобен дефект, то вероятността от появата на дете със същата деформация нарастват. Риска от повторната им поява зависи от много фактори като брой на засегнати в родословието на детето, близостта им в родословното дърво, пола на засегнатите и степента на вродената аномалия. Тези деформации са по-често срещани при децата на по-възрастни двойки. По-голямата част от децата, родени с цепнатина на устната са момчета, докато цепнатината на небцето преобладава при момичетата.

Практиката сочи, че по-голяма част от този тип аномалии се появяват в резултат на комбинация от генетични аномалии и фактори от околната среда. Смята се, че основните рискове са свързани с:

* Фактори от заобикалящата ни среда - вредни емисии във въздуха или токсини.
* Приемането на алкохол, цигари или наркотици от майката в първите седмици на бременността.
* Приемането на медикаменти от майката в първите седмици на бременността.
* Недостатъчно количества фолиева киселина в организма на майката.
* Прекалени концентрации на витамин А в организма на майката.

Факторите за появата на тези деформации действат от 3-та до 12-та седмица от бременността. След този критичен период, няма причина, която да доведе до появата на тази малоформация, както и нищо не би могло да се направи, за да се избегне появата на дефекта. В повечето случаи това се случва още преди майката да подозира, че е бременна.

Какво може да се направи след като дефекта е налице?


Вродените цепнатини на устната и небцето подлежат на успешно коригиране. Последните световни тенденции и дългогодишната ни практика в корективната пластична хирургия сочат, че най-добри резултати се постигат, ако към оперативна интервенция за затваряне цепнатината на горната устна се пристъпи възможно най-рано - в първите дни след раждането. В последствие лечението продължава с различни корекции, от първия месец до 21г. възраст.

В клиника "Нефертити" работят дългогодишни и високо квалифицирани специалисти, което ни дава уникалната за България възможност да оперираме новороденото още в първите няколко дни след раждането. Нашата клиника е и единствената в България, която притежава необходимото ноу-хау, знания и опит за извършване на интервенцията в толкова ранна възраст. Операцията се извършва под обща анестезия и трае около един час. Доц. Д.р Емил Георгиев подрежда и съединява налични тъкани и мускули, без да се налага местенето им от други части на тялото. Бебетата се възстановяват изключително бързо и почти нямат болки в следоперативния период. Хоспитализацията на бебето и майката в клиниката трае 24 часа.

Докато развитието на детето позволи да се извърши хирургичната корекция на небцето, се налага да се вземат мерки, за да може детето да се храни по-нормално. Лечението се състои от направата на специални пластинки, които до опосредстват естественото затваряне цепнатината на небцето и за да се създадат предпоставки за успешна последваща интервенция.

В периода шести - дванайсети месец се предприема интервенцията за коригиране цепнатината на небцето. Операцията трае час-час и половина и отново е под обща анестезия. Доц. Д.р Емил Георгиев подрежда и съединява налични тъкани и мускули, без да се налага местенето им от други части на тялото. Хоспитализацията трае 3 дни. Козметичната интервенция на носа обикновено се предприема преди детето да тръгне на училище или в по-късните тинейджърски години.

Цепнатината на устната е сериозен козметичен дефект, но с прецизна хирургия би могло да се намери добро решение, докато цепнатината на небцето е дефект с много по-сериозни последици, който засяга говорните и езикови умения на детето. Това налага намесата не само на опитен хирург за затваряне на цепнатината, но и допълнителна терапия от страна на ортодонт и логопед за следене правилното развитие на зъбите и добри говорни умения.

Заключение


Децата, родени с някои от гореизброените видове малоформация изискват много и специални грижи от страна на родителите, но и квалифицирана хирургична намеса, стоматологични и ортодонтски грижи, логопед, които да се предоставят координирано и в строго дефиниран времеви интервал през годините.

Медицината все още не ни дава възможност да твърдим, че можем да направим едно дете с този вид малоформация да изглежда като всяко друго нормално родено дете, но се стараем да предоставим най-доброто комплексно лечение на децата, с грижа за техния добър външен вид, правилно развитие и пълното им социално адаптиране сред обществото и връстниците.

Галерия